Gemiddeld gebruikt iedere Nederlander per jaar 1.500 plastic voedselverpakkingen. Dat zijn er gemiddeld vier per dag, zo blijkt uit berekeningen van het ING Economisch Bureau. In totaal gaat het om 26 miljard plastic verpakkingen. De supermarkten liggen er vol mee, en hoezeer er voor hen ook een taak ligt om dat terug te brengen – het lijkt maar niet minder te worden. Sterker nog, steeds meer groenten en fruit worden in plastic verpakt.
Waarom gebruiken we zoveel plastic?
Plastic is een aantrekkelijk verpakkingsmiddel omdat de prijs vrijwel gelijk blijft terwijl veel andere kosten stijgen. Daarnaast is het een materiaal waarmee voedsel goed vers blijft en de inhoud wordt door plastic goed beschermd. Bovendien is het een licht verpakkingsmateriaal. Een mooi voorbeeld is frisdrank. Dat wordt in plastic flessen verkocht omdat die minder snel exploderen of breken dan glas. Bovendien zorgen vormen en gewicht van de flessen voor efficiënter transport. Maar wat nou als je helemaal niet mee wilt werken aan die enorme plasticberg? Je hebt in de supermarkt nou niet bepaald de keus.

Boodschappen doen zonder plastic
Verpakkingsvrij boodschappen doen heeft een enorm effect op de hoeveelheid plasticafval die je zelf creëert en voor veel mensen is het een heuse sport geworden. En dat juichen wij toe! Remco van IkWilMinder schreef er een mooi artikel over. En ook de 5xR-theorie van het Zero Waste Project is al jarenlang de houvast van vele plastic vervloekers. Alsnog blijkt het vaak lastig om echt alles verpakkingsvrij te kopen. Gelukkig zijn er nog enkele alternatieven in de vorm van speciale verpakkingsvrije winkels. Ze zijn zeldzaam en lang niet bij iedereen zit er eentje in de buurt. Daarom kan je nu ook verpakkingsvrij online winkelen.
Verpakkingsvrij online óf offline winkelen
Voor online verpakkingsvrije boodschappen kun je Pieter Pot of De Nieuwe Kruidenier Rotterdam checken. Ook kun je in bulk kopen bij De Biologische Toko of Biovoordeel online.
Op deze kaart vind je een lijst van Bulk Boodschappenadressen in Nederland en België (en stiekem ook wat verpakkingsvrije winkels in de rest van Europa).