Af en toe komt het voorbij; een collectieve inkoop van zonnepanelen. Op het eerste gezicht aanlokkelijk want je krijgt een groepskorting die je anders niet zou krijgen. Daarnaast wordt het aankooptraject je geheel uit handen genomen wat voor extra gemak zorgt. Dit zijn al wat voordelen, maar zijn er ook nadelen? Is het wel verstandig je in te schrijven voor een collectieve inkoop zonnepanelen?

Wat is een collectieve inkoop van zonnepanelen?

Bij een collectieve inkoop koop je als groep in. Daarom wordt het ook wel een groepsaankoop genoemd. Collectief kopen klinkt wat chiquer dan een groepsaankoop dus zie je daarom vaker als naam. Deze inkopen worden vaak gedaan door gemeentes en verenigingen. Je schrijft je in als geïnteresseerde en de organisator heeft al een scherpe prijs of korting geregeld bij een bepaalde leverancier. Het bedrijf dat uiteindelijk de zonnepanelen gaat leveren en installeren heeft normaal gesproken de veiling gewonnen. Dat wil zeggen; waarschijnlijk de laagste prijs geboden. Hierbij zal ook een overweging gemaakt worden op basis van betrouwbaarheid en kwaliteit van het bedrijf. Deze kwaliteitskeuring kan ook al plaatsvinden voor de veiling.

De voordelen:

  • Geen eigen onderzoek doen;
  • Geen leverancier zoeken;
  • Korting ontvangen als groep;
  • Goede garanties;
  • Begeleiding van aankoop tot plaatsing.

De nadelen:

  • Niet weten of de prijs écht goed is;
  • Leverancier kan druk en onpersoonlijk worden;
  • Langere servicetijden;
  • Kastje naar de muur verhalen;
  • Mogelijk betalen voor een offerte.

De voordelen zitten hem dus vooral in het gemak. Wanneer je je niet sterk voelt als consument in je eentje of wanneer je twijfels hebt over het kunnen begrijpen van de stof kan een collectieve inkoop aantrekkelijk zijn.

Is het aanbod wel echt scherp?

Daar zit ook meteen het stukje gevaar. Omdat je de stof niet kent en maar één aanbod hebt gekregen weet je niet of dit wel een echt goede deal is. Uit gemak kun je dan al snel ‘het maar gewoon doen’. Er zijn echter veel voorbeelden van scherp onderhandelde prijzen met kwalitatieve lokale installateurs die lager zijn dan de prijs die je betaalt met een collectieve inkoop. Soms is het dus helemaal niet zo voordelig als je zou denken.

Drukte bij de zonnepanelen-installateur

Het volgende probleem dat zich soms voor doet is dat de leverancier door de grote aanbesteding het erg druk krijgt. Door de korting zijn de marges lager en zal er efficiënt gewerkt moeten worden. Dit kan leiden tot matige of trage service en het gevoel een nummertje te zijn.

Als laatste kun je je bedenken dat collectieve inkoop een hoop handel afneemt van de lokale kleine ondernemer. De groepsaankoop gaat immers naar een grotere partij die de grote aantallen al kan verwerken.

Alternatief voor de groepsinkoop van zonnepanelen

We zullen het niet onder stoelen of banken steken; wij zijn voorzichtig met het aanraden van een collectieve inkoop van zonnepanelen. Wanneer je geen hulp kan krijgen van familie en/of bekenden en je de aankoop echt niet zelf kan doen is een groepsaankoop een veilige keus. Ben je in staat zelf wat informatie te lezen en offertes voor zonnepanelen te vergelijken dan zien wij dit als een beter alternatief voor een collectieve inkoop. Zonnepanelen zijn een flinke investering voor de lange termijn. Het is daarom verstandig je gewoon te oriënteren wat er mogelijk is en voor welk bedrag.

Ook wanneer je wel kiest om je in te schrijven op een collectieve inkoop raden wij aan om het aanbod te vergelijken met andere partijen. Op deze manier ben je zeker dat je de beste deal krijgt voor je zonnepanelen. En wat is er nou fijner dan die zekerheid hebben voordat je een akkoord geeft!

Alternatief voor zonne-energie

Het doel van zonnepanelen is voor de meeste mensen hetzelfde: een investering die je zo snel mogelijk wilt terugverdienen. Daarnaast is een positieve bijdrage leveren aan het klimaat door de uitstoot van CO2 te verlagen een belangrijke reden voor de aankoop van zonnepanelen. Maar of voor die doelen zonnepanelen de beste keuze zijn voor jou is niet altijd zeker. Het verduurzamen van de woning door het aanbrengen van (betere) isolatie kan een soortgelijk effect hebben op de energierekening en het klimaat. De combinatie van zonnepanelen en (betere) isolatie is natuurlijk het beste. Dit is niet voor iedereen haalbaar. Heb je een huis gebouwd voor 1991 zonder spouwmuurisolatie? Dan verdient die investering zich binnen 3 á 4 jaar terug. Vergelijken we dit met zonnepanelen, 7 á 8 jaar terugverdientijd zouden wij aanraden eerst de spouwmuren te isoleren en vervolgens zonnepanelen aan te schaffen. Dit hangt af van je budget natuurlijk. Is jouw huis al goed geïsoleerd dan zijn zonnepanelen een slimme investering.

Conclusie: collectieve aankoop zonnepanelen een verstandige keuze of niet?

We raden een collectieve aankoop van zonnepanelen aan voor een select groepje mensen zoals hierboven beschreven. Met de kanttekening dat het breder oriënteren i.c.m. een beetje eigen onderzoek voor de meeste mensen onze voorkeur heeft. Voordelig Duurzaam streeft namelijk naar een beter geïnformeerde consument die zelf in staat is informatie te vinden en te begrijpen, om vervolgens deze informatie te gebruiken om offertes te vergelijken op prijs én inhoud. Wij geloven dat consumenten zo tot de beste aankoop komen voor zonnepanelen.