Energie besparen als zzp’er op kantoor
Heb of huur je als zzp’er een eigen kantoor, dan kan je veel doen om energie te besparen. Ook als je niet de hele tijd aan je energieverbruik denkt. Met deze tips maak je je kantoor energiezuiniger. Dat scheelt je een hoop kosten en het is nog duurzaam ook.
Tip 1: Energie besparen als zzp’er met ledlampen, een bewegingsmelder en daglichtregeling
Energiebesparing als zzp’er kan al heel makkelijk: met ledverlichting. Wil je een stapje verder gaan? Je bespaart nog meer door binnen een bewegingsmelder te plaatsen. Die zorgt ervoor dat lampen alleen aangaan wanneer er iemand in de ruimte is.

Je kunt zo’n melder goed combineren met een daglichtregeling. Daarmee past de verlichting zich automatisch aan het daglicht aan. Met deze slimme oplossingen voorkom je dat lampen onnodig energie verbruiken. Zo bespaar je veel stroom en kosten.
Tip 2: Zet de ventilatie uit buiten openingstijden voor een energiezuinig kantoor
De ventilatie automatisch uitzetten buiten kantoortijden scheelt een hoop energie. Kan dat niet bij jouw kantoor? Dan kun je een tijdschakelaar gebruiken. Daarmee stel je in wanneer de ventilatie aan of uit moet. Je kan ook een cascaderegeling instellen voor je ventilatiesysteem. Het systeem werkt dan minder hard wanneer er niet zo veel ventilatie nodig is. Zo bespaar je eenvoudig energie.
Tip 3: Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden
Wil je meer stappen zetten naar een energieneutraal kantoor? Schakel waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden automatisch uit. Weet je niet of dat kan? Vraag het aan de fabrikant van het product. Hetzelfde geldt voor beeldschermen en computers. Werknemers vergeten deze vaak uit te zetten. Gelukkig kun je in de server instellen dat computers automatisch afsluiten. Bijvoorbeeld wanneer een computer twee uur niet is gebruikt.
Tip 4: Stel een maximum in op thermostaatkranen
Het gebeurt weleens dat verschillende mensen als zzp’er de thermostaatkranen gebruiken. De ene werknemer doet de kranen helemaal open, de ander doet ze dicht. Je energieverbruik kan daardoor oplopen. Door de thermostaatkranen helemaal of deels te blokkeren, wordt het niet warmer dan een bepaalde temperatuur. Zo weet je zeker dat de kosten voor energie ook niet te hoog worden.
Energie besparen als zzp’er, de tips op een rij
Zoals je ziet zijn er diverse oplossingen die je helpen om meer energie te besparen op jouw kantoor. Je komt al een heel eind als je apparaten automatisch afsluit na werktijden. Of een maximum instelt op de thermostaatkraan. Waar begin jij?
Energie besparen als zzp’er in de detailhandel

Tip 1: Verlies minder warmte met een luchtgordijn in je winkel
De hele dag lopen er klanten naar binnen in je winkel. En stroomt er warme lucht je winkel uit. Een luchtgordijn is daar een oplossing voor. Daardoor stroomt er tot wel 30% minder warme lucht naar buiten. En dat merk jij aan je energierekening.
Zo werkt het
Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor worden de warme binnenlucht en koude buitenlucht bij de ingang van je winkel van elkaar gescheiden. En in de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten.
Een luchtgordijn bespaart vooral energie in winkels waarbij de deur langer dan een kwartier per uur openstaat.
Tip 2: Gebruik ledverlichting in je winkel
Een sfeervolle verlichting in je winkel is belangrijk om je klanten in de juiste stemming te brengen. En je producten er aantrekkelijker uit te laten zien. Als je halogeen- of gloeilampverlichting gebruikt, vervang die dan door ledverlichting. Net zo sfeervol én een van de snelste manieren om energie te besparen in de retail.
Tip 3: Kies voor dynamische ledverlichting in je etalage en reclame
Etalage- en reclameverlichting valt op, ook als je retailzaak dicht is. Zo weten voorbijgangers dat je er bent. Gebruik je daarvoor dynamische ledverlichting, dan bespaar je energie.

Hoe dat werkt, kies je zelf
Stel bijvoorbeeld in dat je verlichting aangaat als er iemand langsloopt. Je gebruikt dan minder stroom én je valt meer op. Of stel in dat de verlichting van je retailzaak tussen bepaalde tijden uit staat. Zo bespaar je nog meer stroom.
Tip 4: Koppel je ruimtekoeling aan je klimaatsysteem
Je winkel tegelijkertijd opwarmen en afkoelen, dat is zonde van de energie. Veel personeel in de retail bedient de verwarming en koeling nog met de hand. Als ze het te koud vinden, zetten ze de koeling aan. Dan schakelt de verwarming juist weer automatisch aan om op te warmen. En andersom.
Je voorkomt dit door je koeling te koppelen aan je klimaatsysteem. En door je winkelpersoneel te vertellen dat ze eerst de kachel lager zetten als ze de temperatuur omlaag willen. Of juist de koeling zachter zetten als ze de temperatuur omhoog willen.
Energie besparen in de retail: je kunt het
Je ziet het al. Energie besparen in de retail kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En grote investeringen lonen. Zoals het installeren van een luchtgordijn in je winkel. Samen gaan we voor kosten besparen en fossielvrij leven binnen één generatie. Welke stappen zet jij als eerste?
Energie besparen als zzp’er in de horeca
Tip 1: Bespaar op de verwarming van je terras
Een warm terras is comfortabel en straalt gastvrijheid uit. Let je daarbij ook op de energiekosten, dan ben je helemaal goed bezig. Probeer deze tips eens uit.

Voor als je al een heater hebt
Heb je al een heater hangen, dan kun je de kosten drukken door er bijvoorbeeld een dimmer op te plaatsen. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur. Hier lees je alle tips om te besparen op je terrasverwarmer. Of die nu op gas brandt of elektrisch is.
Als je nog geen verwarming op je terras hebt
Heb je nog geen verwarming op je terras, of wil je met ons gaan voor fossielvrij leven binnen één generatie? Kijk dan ook eens naar verwarmde kussens voor op je terras. Comfortabel voor je gasten én de meest energiezuinige investering. Als klant krijg je er ook nog eens fikse korting op.
Tip 2: Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies én betere airco
De hele dag lopen gasten jouw hotel, restaurant of (grand) café in en uit. En ontsnapt er warmte naar buiten. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Zo ontstaat er een scheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco. En blijft het binnen in je horeca-onderneming prettig toeven voor je gasten.
Tip 3: Kijk kritisch naar je keukenapparatuur
Je personeel die de keuken opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Bijvoorbeeld verlichting, ovens en vaatwasser. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen:
Zet gaspitten na gebruik uit. Een makkelijke maatregel, maar je spaart er zo 10% verbruik mee uit.
Doe dat ook voor au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
Zet de vaatwasser in de eco-stand cyclus en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen.
Dek je frituur af als je hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen.
Stel de temperatuur van de frituur lager in. Zo verbrandt de olie niet én hoef je minder vaak de olie te verversen. Ook dat bespaart kosten.
Deze tips komen ook goed van past voor de grote cateraar en niet alleen voor de kleine zzp’er
Tip 4: Onderhoud je (energiezuinige) horecakoelkast
Goed onderhoud zorgt voor een energiezuinige horecakoelkast. Met deze tips gaat er geen energie verloren. Of je nu werkt met een kleine koelkast onder de bar, of een koelruimte waar je rondjes in kunt lopen.
Controleer de rubbers van de koeling
Man, man, man. Je hoort Rob Geus het al zeggen! De rubbers van je koeling zijn erg belangrijk en niet alleen voor de hygiëne van je keuken. Sluiten de rubbers aan de deuren van jouw koeling goed? Dat scheelt zo vijf procent in je energieverbruik. En het voorkomt ijsvorming. Check elke drie maanden de rubbers. Maak ze schoon of vervang ze wanneer nodig.
Handige tip: Heb je een koelcel, ga dan in de koeling staan en doe het licht uit. Zie je licht langs de randen naar binnen komen? Dan weet je dat je de rubbers moet (laten) vervangen.
Onderhoud de condensor
Bij het koelen komt warmte vrij. Die moet ergens naartoe. Het is belangrijk dat de condensor (warmteafgifte-rooster) goed wordt onderhouden. Dan verbruikt die minder stroom. Zo doe je dat:
Maak de condensor 1x per kwartaal schoon.
Zorg voor periodiek onderhoud met een stofzuiger of zachte borstel. Zo voorkom je storingen en bespaar je tot 10% stroomkosten.
Let erop dat de condensor niet wordt belemmerd door vuil, zoals roest.
Vraag eventueel de installateur van je koelkast waar je bij jouw condensor op moet letten.
Tip 5: Plaats je koeling op de juiste plek
Ook de plek van je koeling is belangrijk. Zet ze in de koude keuken of in koelere ruimtes.
Als je geen koele ruimtes hebt
Bijvoorbeeld op festivals of bij ruimtegebrek staan koelingen op warmere plekken, zoals buiten. Plaats in zo’n geval kunststof lamellen in de deuropening van de koel-vriescel. Zo blijft de koude lucht in de koel-vriescel, en de warme lucht buiten.
Als je de koeling vaak gebruikt
Voor producten die je gedurende de dag vaak nodig hebt adviseren we een koelmeubel met een dagafdekking. Daarmee kun je al zo’n 20% besparen op het verbruik. Combineer je dat met een nachtafdekking, dan kan de besparing oplopen tot wel 50%. Dat is nog eens goed bezig.
Tip 6: Bespaar energie in voorraad- en opslagruimtes
In opslagruimtes en ruimtes waar het personeel zich omkleedt, is niet continu iemand aanwezig. Zet daarom de verlichting van die ruimtes op een bewegingsmelder. Dan blijft er niet onnodig licht branden wanneer personeel druk is met gasten. En gaat licht het automatisch weer aan als er even iemand iets komt halen.
Energiebesparing in de horeca: welke tips voer jij uit?
Je ziet het al. Voor energiebesparing in de horeca liggen er volop kansen. Investeringen zoals verwarmde kussens op je terras leveren je winst op. Maar het kan ook met snelle oplossingen. Zoals het warmhouden van de frituur of het afdekken van de koeling. Waar begin jij in je restaurant, hotel of café?
0 Comments