Veel mensen proberen aan de dag van vandaag zo milieubewust te leven. Dit houdt niet alleen dat zij vaker de fiets pakken dan de auto voor bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Maar ook dat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan met betrekking tot het gebruiken van gas water en licht. Een aantal jaar geleden werd er enkel nog gebruik gemaakt van grijze stroom. Tegenwoordig is het ook mogelijk om gebruik te maken van groene stroom en groen gas. Dit houdt in dat er steeds vaker gekozen wordt voor co2 gecompenseerd gas.

Wat is co2 gecompenseerd gas?

co2 gecompenseerd gas wordt ook wel bosgecompenseerd gas genoemd. Dit houdt in dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd met het beschermen en aanplanten van bomen. Tijdens de groei nemen bomen co2 op vanuit de atmosfeer en produceren zuurstof. Hierdoor wordt het aardgasgebruik geneutraliseerd en draagt het bij aan het tegen gaan van klimaatverandering. Door te kiezen voor co2 gecompenseerd gas kies je dus automatisch ook meteen voor duurzaamheid. Wanneer je kiest voor groene stroom zal de stroom die jij verbruikt voornamelijk worden opgewekt door zonnepanelen en windturbines. Tevens is het mogelijk om je eigen stroom op te wekken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen. Het kiezen voor groene en duurzame energie heeft een aantal voordelen. Door op een milieubewuste manier om te gaan met het gebruik van gas, water en licht, draag je zelf je steentje bij aan het tegengaan van de klimaatveranderingen. Tevens zorgt het kiezen voor groene stroom voor lagere kosten met betrekking tot je energieverbruik. Door zelf energie op te wekken maak je jezelf als het ware onafhankelijk van de verschillende energieleveranciers. Wanneer het gaat aan duurzaamheid, zijn er behalve dan het kiezen voor groene stroom nog andere mogelijkheden.

De mogelijkheden met betrekking tot duurzaamheid

Duurzaamheid is een veelomvattend begrip en houdt dan ook niet alleen in dat je bewust om gaat met het gebruik van gas, water en stroom. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het hergebruiken van materialen. Zo kun je van je tuinafval bijvoorbeeld compost maken zodat je dit later weer kunt kopen voor de bemesting voor je tuin. Hierdoor hoef je niet naar het tuincentrum om speciale meststof voor je moestuin. Ook kun gebruik maken van opvouwbare shoppers op het moment dat je om boodschappen gaat. Je hoeft dan niet steeds een plastic tasje aan te schaffen die vervolgens weer bij het restafval beland. Ook duurzaam ondernemen is iets wat steeds meer ondernemers aantrekkelijk lijkt. Hoe leuk is het wanneer je de machines in een fabriek kunt laten draaien op eigen opgewekte stroom? Je ziet dan ook steeds vaker dat er zonnepanelen geplaatst worden bij bedrijfspanden. Dit geldt overigens ook voor boerenbedrijven. Steeds meer boeren zijn bereid om een stukje land op te offeren zodat hier zonnepanelen geplaatst kunnen worden. De verwachting is dan ook dat in de komende jaren steeds meer mensen zullen gaan kiezen voor een duurzamer leven en duurzaam ondernemen.