Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

 • Hypotheek
 • Energiebespaarlening (voor bestaande bouw, nieuwbouw en VvE’s)
 • Groene leningen
 • Duurzame Monumenten-Lening
 • Duurzaamheidslening

Energiebesparing via de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen.

Vaak kun je de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: 

 • Warmtepomp
 • Zonnecellen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ beglazing

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.

Hogere hypotheek

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. De mogelijkheden op een rij: 

 • Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
 • Gaat het om een nul-op-de-meterwoning? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen.Gaat het om een woning met ECP0 of lager zonder energieprestatiegarantie is het mogelijk om maximaal € 15.000 extra te lenen.

Voor al deze mogelijkheden geldt de eis van een minimaal bruto gezinsinkomen van € 33.000. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. Een aantal geldverstrekkers biedt het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten. Je kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

Rentekorting bij duurzaam huis

ABN AMRORabobankVista hypothekenObvionWoonnu en Triodos Bank geven een rentekorting als sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente.

Duurzame hypotheek

Florius en ABN AMRO hebben beide een duurzame hypotheek voor nieuwe en bestaande klanten van minimaal € 5.000 tot maximaal € 25.000. De looptijden zijn 5, 10 en 15 jaar vast en de rentevast periode is gelijk aan de looptijd. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht.

De verduurzamingshypotheek van ASR heeft een looptijd van 15 jaar. Het maximale bedrag is € 25.000, tot 106 % van de marktwaarde. Je kunt kiezen tussen een variabele rente of een rente voor 15 jaar vast. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

ASN Duurzaam Wonen is een leningdeel van minstens € 2.500 en hoogstens € 30.000 voor de verduurzaming van je eigen woning. Voor ASN Duurzaam Wonen betaal je een lage rente. En je krijgt rentekorting op je ASN Hypotheek. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

Welke financieringsvorm past bij jou?

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Warmtefonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.  

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000, met een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het ‘Zeer energiezuinige pakket’ (maximaal € 50.000) en ‘Nul op de Meter’ (maximaal € 65.000), die een looptijd hebben van 15 of 20 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Energiebespaarlening voor VvE’s

VvE’s met minimaal 8 appartementen komen in aanmerking voor de Energiebespaarlening. De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 20 jaar, het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. VvE’s kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. Voor het ‘Zeer Energiezuinige Pakket’ mag er maximaal € 50.000 en voor ‘Nul op de Meter’ maximaal € 65.000 per appartement geleend worden, de looptijd is dan maximaal 30 jaar.

Het Nationaal Warmtefonds financiert sinds juli 2020 ook VvE’s waarin woningcorporaties meer dan 50% van de woningen bezitten. Dit is een tijdelijke regeling.

Groene leningen

De lening van GreenLoans is speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Greenloans is 100 % dochter van ABN AMRO. De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.

Bij Rabobank kun je online de Duurzaamheidslening eigen woning afsluiten met een lage rente. De lening is af te sluiten voor bijvoorbeeld de aanschaf van verschillende isolatie mogelijkheden, zonnepanelen en warmtepomp. De looptijd van de lening is maximaal 10 jaar en het maximale bedrag wat je kunt lenen is € 50.000.

ING heeft een persoonlijke lening voor verbouwen die gebruikt kan worden voor het verduurzamen van de eigen woning. Voor klanten met een ING hypotheek is er een lage rente. De niet ING hypotheekklanten betalen een hogere rente. Het gaat om bedragen van € 5.000 tot € 75.000. De looptijd van de lening is minimaal 0,5 jaar en maximaal 8 jaar.

Duurzame Monumenten-Lening

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening van maximaal 30 jaar die wordt verstrekt aan een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen. Als zekerheid wordt er het recht van hypotheek gevestigd op het monument. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen. Je vraagt de lening aan op basis van de investeringen in energiebesparende maatregelen. De betrokken aannemer en/of installateur kruist deze aan op basis van de maatregelenlijst op de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Deze Verklaring Energiebesparing Rijksmonument bepaalt de grondslag (maximale hoogte) van de lening.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast geldt:

› De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar.
› De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).
› Geen eenmalige afsluitkosten.
› De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.
 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
 • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.

Een Duurzaamheidslening vraag je aan in jouw eigen gemeente. Vul in de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in en ontdek onder ‘leningen’ of jouw gemeente de lening aanbiedt. 

Leningen voor energiebesparing combineren

Soms kun je voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van meerdere leningen. Sluit je bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening van de gemeente af, dan kun je ook nog een lening bij GreenLoans regelen. Soms is een lening te combineren met een subsidie.  

Of toch met eigen geld? 

Nu de spaarrente zeer laag is loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10 % op een spaarrekening. 

Twijfel je wat je gaat doen met je spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen? Ga dan naar de rekenhulp ‘Sparen, aflossen of beleggen’ van Startpunt Geldzaken