Begin dit jaar zijn de energiekosten flink gestegen. De gemiddelde huiseigenaar betaalt ruim € 300 per jaar meer dan vorig jaar. In juli werd bekendgemaakt dat de variabele energietarieven zijn gedaald. Dat lijkt heel gunstig, maar de vaste leveringskosten zijn weer verhoogd. Je ziet dus weinig verschil op je energierekening. Energie wordt steeds duurder. Wat kun je zelf doen om de energierekening niet verder te laten oplopen? Hierbij 3 tips.

Pas je verbruik aan

Als je geen energie verbruikt, hoef je er ook niet voor te betalen. Overweeg om energiebesparende maatregelen te treffen aan je woning. Het isoleren van je woning is de eerste stap. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Je kunt er honderden euro’s mee besparen op je energierekening. Daarnaast zorgt het voor een comfortabelere woning.

Ook met de juiste apparaten valt al een hoop energie te besparen. Check daarom altijd eerst het energielabel voordat je een nieuwe koelkast, tv of lamp aanschaft. Energiezuinige apparaten lijken misschien duur, maar uiteindelijk zijn ze veel goedkoper in gebruik.

Hoewel dat vaak wordt gedacht, is een apparaat met een label A of A+ niet heel zuinig. Sinds de invoer van de energielabels G t/m A in 1995 zijn apparaten snel een stuk energiezuiniger geworden en kwamen A+, A++ en A+++ erbij. Wil je dus echt een verschil maken in energieverbruik, kijk dan naar apparaten met label A+++.

Vereniging Eigen Huis
© Vereniging Eigen Huis

Investeer in duurzame energie

Duurzame maatregelen in je woning zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Niet voor niets zie je op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. Je wekt je eigen groene stroom op, krijgt een lagere energierekening en je hebt je investering gemiddeld binnen 7 jaar terugverdiend.

Een duurzaam alternatief voor je cv die op gas werkt is de warmtepomp. In Nederland worden vooral hybride warmtepompen en all electric warmtepompen verkocht. Bij de eerste versie heb je nog wel een cv-ketel nog die bijspringt voor warm water en als het buiten kouder is. Toch bespaar je wel 50 tot 90 % op je gasverbruik. Bij all electric warmtepompen heb je geen gasaansluiting of cv-ketel meer nodig.

Slim overstappen

Ook als je niet kunt investeren, kun je iets doen. Voor veel mensen loont het om over te stappen naar een andere energieleverancier en een overstapbonus te pakken. Wij adviseren je alleen om over te stappen naar een groene energieleverancier, ook al zijn de bonussen daar vaak wat lager. Uiteindelijk is het tenslotte het allerbeste om zo min mogelijk te verbruiken.