Het weer in Nederland wordt extremer: hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte komen steeds vaker voor. De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast. Er zit maar een ding op: onze publieke en private ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding, groene daken en regenwater (beter) benutten. Klimaatadaptatie dus. Overheden kunnen veel doen aan het klimaatbestendig inrichten van de openbare ruimte en helpen om schade aan eigen huis door het veranderende klimaat te verminderen. Maar zeker ook private tuinen leveren een grote bijdrage aan de klimaatopgave. Hoog tijd dus om je eigen tuin (gratis) te verduurzamen!

Er zijn ongelofelijk veel dingen die tuineigenaren kunnen doen om hun tuin klimaatbestendig in te richten. Veel maatregelen zijn eenvoudig toe te passen – en hebben direct resultaat. Waarom zou je achter blijven als ook jij je tuin gratis kan verduurzamen? Op steeds meer plekken in het land duiken initiatieven op om samen met tuineigenaren de handen uit de mouwen te steken. Tegels worden vervangen door groen, er wordt gesproken over (regen)water in de tuin en bij de inrichting wordt rekening gehouden met
hitte en droogte.

Zonde!

Gratis je tuin verduurzamen

Hieronder zetten we een aantal initiatieven op een rijtje om je tuin gemakkelijk (en voordelig) te verduurzamen en vergroenen!

Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels.

Gratis je tuin verduurzamen

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels moet? Verschillende gemeentes halen ze gratis voor je op! Maak hieronder direct een afspraak voor jouw gemeente.

Gratis bomen, struiken en heesters

Tegels eruit, maar wat dan? Er zijn aardig wat initiatieven voor gratis planten, bloemen, heesters en homen. Hieronder een paar voorbeelden. Je kan natuurlijk ook altijd even bellen met de gemeente om te vragen of zij gratis planten aanbieden. Via MeerBomenNu kan je in ieder geval alvast aanmelden.

Geveltuintjes aanleggen of een boomspiegeltuin

Hieronder kan je een geveltuin of boomspiegeltuin aanvragen bij een aantal gemeentes:

Green up the City

Wil je niet wachten op gratis initiatieven van de gemeente maar zelf je tuin op een biologische manier vergroenen? Greenupthecity.com ontwikkelt producten om biologisch (stads)tuinieren makkelijk te maken en de (stads)biodiversiteit te verhogen. Het bedrijf is gericht op innovatie, helpt plantverspilling tegen te gaan en werkt samen met duurzame leveranciers en kwekers van biologische planten

Greenupthecity.com biedt de volgende producten aan:
• De plantbox is een zelf samen te stellen box met 4 of 6 favoriete biologische tuinplanten in composteerbare potten die mee de grond in kunnen. Het schijfje van kokosvezel beschermt, houdt vocht vast en weert onkruid. De voordelen van een biologische plant zijn:

  1. 100% gifvrij;
  2. Geen kunstmest;
  3. Geen turf;
  4. Sterk wortelgestel;
  5. Draagt bij aan de verbetering van de (stads)biodiversiteit.
    • De Vlinderbox – een biologisch gekweekte vlinderstruik (Buddleja) in een kartonnen box met biologische potgrond (6L).
    Urban Plant Power – biologische potgrond in recyclebare verpakking (4L)

Niets houdt jou nog tegen om je tuin te gaan vergroenen. Dus: tegels eruit, groen erin!