Je hebt het vast gelezen of op het NOS Nieuws voorbij zien komen: De hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht. De nieuwe regels met betrekking tot een warmtepomp vanaf 2026 zijn een maatregel van de overheid in de strijd om besparing van aardgas. Maar wat betekenen deze nieuwe regels nou concreet voor jou?
‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’
Minister Hugo De Jonge
Warmtepomp verplicht vanaf 2026
Door over te stappen op duurzamere verwarmingssystemen kan veel aardgas worden bespaard, wat goed is voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Omdat cv-ketels helpen op koude dagen, zijn hybride warmtepompen geschikt voor veel woningen en kunnen ze op korte en lange termijn helpen de gebouwde omgeving te verduurzamen (in combinatie met aardgas). duurzame verbranding). Dit resulteert in een gemiddelde besparing van 60 aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen is het ook mogelijk om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp, die helemaal geen aardgas verbruikt. In een deel van Nederland is of komt er een warmtenet, ook een duurzame manier om de woning te verwarmen.

De verplichting houdt in dat bij het vervangen van cv-installaties men moet overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een gecombineerde warmtepomp, maar er kunnen ook alternatieven zoals volledig elektrische of aangesloten warmtepompen worden toegepast.
Er is nog veel onduidelijkheid over verplichtingen. De komende maanden zouden we meer moeten leren over het effect van deze maatregel en wat het betekent voor eigenaren. Het is daarom nog niet mogelijk om precies aan te geven voor wie en onder welke omstandigheden de verplichting zal gelden.
Een hybride warmtepomp kopen is voor veel mensen een mooie stap om op gas te besparen. Onder invloed van stijgende energieprijzen investeren veel eigenaren in het verduurzamen van hun woning. De Vereniging Eigen Huis constateert nu echter dat de energietransitie piept en kraakt. het netwerk is niet overal op orde. Er zijn te weinig installateurs en te weinig warmtepompen (hybride). Dit leidt tot een opbouw van wachtlijsten en gefrustreerde eigenaren.
Daarnaast zitten steeds meer huiseigenaren gevangen tussen stijgende energierekeningen en financiële drempels om de sprong naar duurzaamheid te maken.

‘Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Een warmtepomp levert namelijk niet alleen een forse gasbesparing op, maar is ook nog goed voor de energierekening en het klimaat. In de tussentijd, slaan we de handen ineen met fabrikanten en installateurs om in de komende jaren meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen.’
Minister Rob Jetten
Werking van een (hybride) warmtepomp
Hieronder een makkelijke video waarin wordt uitgelegd hoe zo’n (hybride) warmtepomp nou precies werkt. Vragen? Stel ze in de comments!