Veel onkruid of groene aanslag in je tuin is niet fijn, maar gelukkig kun je tegenwoordig ook onkruid en aanslag verwijderen zonder gif. In 2018 heeft de overheid het initiatief genomen om het gif glyfosaat (roundup) te verbieden. De rechter heeft dit in 2020 voor particulieren weer teruggedraaid. Het middel zou bij bijvoorbeeld kikkers genen aantasten en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Met alle rommel die er te koop is extra reden dat jij er goed naar kijkt. Met deze duurzame tips kun je onkruid bestrijden op een milieuvriendelijke manier.
Onkruid bestrijden in borders
Maak je borders onkruidvrij met de hand, eventueel met een onkruidsteker of hark, dat is de meest milieuvriendelijke manier. Het is belangrijk om hierbij het onkruid met de wortel en al te verwijderen, want dan groeit het minder snel terug.
- Het onkruid verwijderd? Dan kun je overwegen om de border 30 tot 50 cm af te graven en te voorzien van een schone laag aarde. Je kunt ook kiezen om wat boomschors of cacaodoppen tussen de aarde te strooien. Boomschors en cacaodoppen geven extra voeding aan je planten en ze houden slakken en katten uit de buurt. Bovendien houden andere insecten wél van boomschors, dus voor de biodiversiteit in de tuin heeft het ook voordelen.
- Naast boomschors of cacaodoppen kun je op de aarde rondom de nieuwe planten stro, turfmolm, grind of houtsnippers strooien. Hiermee bestrijd je onkruid, het is goed voor de plant en het is goed voor de insecten die in de bodem leven. Win-win.
- Bedek de bodem zoveel mogelijk met gewenste planten, want ook dan krijgt onkruid minder ruimte.
- Een andere duurzame manier is om de grond af te dekken met anti-worteldoek. Dit zwarte doek laat het water door, maar geen licht of wortels. Daaroverheen komt een laag tuinaarde voor de nieuwe aanplant. Bedek de bodem daarnaast zoveel mogelijk met de gewenste planten, want ook dan krijgt onkruid minder ruimte.
Extra tip: als je biodiversiteit belangrijk vindt en insectensterfte tegen wil gaan, kies dan voor planten die bijvoorbeeld vlinders en bijen aantrekken. Denk hierbij aan lavendel, korenbloemen of goudsbloemen. - Is er dan toch onkruid na een tijdje? Dan is ouderwets schoffelen en wieden de beste methode. Als je in het voorjaar een paar weken structureel het onkruid schoffelt en op de knieën gaat om onkruid met wortel en al uit te trekken, heb je in de rest van het tuinseizoen een stuk minder werk.
- Wacht niet tot het onkruid hoog staat en bloeit. Voordat je het weet wordt er al weer nieuw zaad gezaaid en heb je volgend seizoen nog meer onkruid. Bij de wortel aanpakken dus.
Groene aanslag en onkruid bestrijden op bestrating
- Net als bij borders is voorbereiding het halve werk. Als je een terras of pad aanlegt, zorg er dan voor dat er anti-worteldoek onder de tegels of stenen ligt. Wortels van onkruid komen daar niet doorheen.
- Zorg daarnaast voor goede afwatering, dat gaat mos en groene aanslag tegen.
- Een zo natuurlijk mogelijke tuin is het meest duurzaam, zodat insecten veel ruimte hebben en bomen kunnen groeien. Het is slim om dat in je achterhoofd te houden als je een tuin gaat aanleggen. Voor de plekken waar je wel een pad aanlegt kun je het beste voor natuurlijke materialen kiezen – houtsnippers bijvoorbeeld. Grote tegels zijn ook handig, vooral als ze weinig voegen hebben en je ze strak tegen elkaar plaatst. Onkruid krijgt zo weinig kans. Let er wel op dat de tegels van duurzaam materiaal gemaakt zijn (of bekijk Marktplaats waar ook voordelig tuintegels worden aangeboden – tweedehands is namelijk ook geen slecht idee).
- De eenvoudigste en goedkoopste manier om groene aanslag, mos en plantjes tussen de tegels te verwijderen is door het overgieten met kokend water. Even laten intrekken en dan schrobben.
- Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool zou helpen. Dus giet de aardappelen niet af in de gootsteen, maar over het terras.
Mos en groene aanslag verwijderen?
Kies niet voor schoonmaakazijn of een ander middel dat insecten dood. Borstel of veeg de tuintegels schoon met soda en water, zoals je in de duurzame tuintip hieronder leest.
- DUURZAME TUINTIP
Los vijf eetlepels soda op in een emmer heet water. Laat dit even intrekken en ga dan aan de slag met een tuinborstel om de tegels schoon te schrobben.
Veeg eventueel brekerzand tussen de voegen tegen onkruid. Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels. Schoonspuiten met een hogedrukreiniger werkt ook effectief en makkelijk. Voor kleinere oppervlakten kun je gebruik maken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kun je ze wegvegen.
0 Comments