Mensen denken bij overstappen naar groene energie vaak aan zonnepanelen, warmtepompen of isolatie van je huis. Maar als dat kosten zijn die je liever over een langere periode uitsmeert – of waar je misschien helemaal geen geld voor hebt – is de makkelijkste stap in het verduurzamen van je woning overstappen naar een groene energieleverancier.

Nederland heeft een flink aantal aanbieders van groene stroom, maar de markt is helaas verzadigd door grijze leveranciers die – soms met een groen masker op – je proberen te lokken met mooie praatjes en flinke overstapbonussen. Raak je door de bomen het bos snel kwijt? Greenpeace heeft een ranglijst van groene energieleveranciers samengesteld, dus je kan gemakkelijk opzoeken hoe groen (of grijs) jouw huidige leverancier is.

Direct overstappen op groene stroom van Pure Energie? Klik HIER.

Overstappen op groene stroom (en gas?)

Groene stroom is een relatief makkelijk begrip: je wekt energie duurzaam op met bijvoorbeeld de hulp van wind of zon en daarmee laad jij weer je telefoon op, laat je je lampen branden en kijk je tv. Maar hoe zit dat nou met gas? Gas is weliswaar minder vervuilend dan het verbranden van kolen, maar het is niet duurzaam. Toch kunnen de meeste Nederlandse huishoudens nog niet zonder gas. Om te koken, of om je huis te verwarmen. Daarom planten de groenste energieleveranciers bomen terug voor al het gas dat je verbruikt. Vaak in gebieden die zelf sterk vervuilen, zoals China. Dat is handig om mee te nemen in je overweging als je wilt overstappen op groene stroom.

De groenste stroom

In de groene stroom ranglijst zie je hoe duurzaam jouw energieleverancier is. Samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE heeft Greenpeace onderzoek gedaan naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. De groenste energieleveranciers leveren zo goed als alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Bovendien werken ze actief mee aan de omslag naar een schone energievoorziening.

Dit zijn de winnaars

Goed nieuws: er zijn maar liefst 5 energieleveranciers met een 10! Dat zijn: EasyEnergy, Vrijopnaam, EnergieVanOns, Pure Energie en Om. En er zijn ook nog eens 4 stroombedrijven die boven een 8 scoren: Powerpeers, HVC Energie, Vandebron en Greenchoice. Overstappen naar één van deze groene energieleveranciers is dus altijd een duurzame keuze! Al deze leveranciers werken mee aan de echte omslag naar duurzame energie. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom via langjarige contracten. Deze bedrijven investeren niet in kolencentrales. Wil je bijdragen aan schone energievoorziening? Stap dan over op groene energie van één van deze bedrijven.

De grote bedrijven zijn minder groen

Veel grote bedrijven, zoals Vattenfall (Nuon) en Essent, zijn een stuk minder groen. Deze middenmoters zijn vaak nog geworteld in de vervuilende fossiele energie, maar investeren, soms via hun moederbedrijven, ook in hernieuwbare energie. Zo scoort Eneco nog een 7.7, maar haalt Essent met een 4.6 geen voldoende.

Grootste vervuilers

Helaas zijn er ook nog een hoop stroomleveranciers waarbij de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales wordt overschaduwd door eventuele duurzame initiatieven. Deze bedrijven kopen grijze stroom in,  maar verkopen dit als groene stroom aan de consumenten. Dit kan doordat deze bedrijven de grijze stroom eigenlijk ‘vergroenen’ met groene stroom certificaten. Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook! In onderstaand item van Kassa wordt het gelukkig haarfijn uitgelegd, Greenpeace komt hierin ook aan het woord. Laat je daarom niet foppen door de duurzame reclame-uitingen van deze bedrijven.

Vergelijken aanbieders groene energie

Hieronder vergelijken we de twee grootste aanbieders in de top acht: Vandebron en Pure Energie. Hoe groen scoren zij volgens het Greenpeace-rapport en ben je nou veel duurder uit als je gaat overstappen op groene energie?

Pure Energie

Vandebron

Rapportcijfer Greenpeace

10,0

9,5

Korting

Tot maximaal 350 euro

Tot maximaal 300 euro

Moederbedrijf

Geen

Essent 

Meewerking aan onderzoek

Ja

Ja

Energiewinning

100% Zon en wind

Bijna volledig zon en win, gedeelte biomassa

Zakelijke markt

Enige leverancier die een 10 scoort op de zakelijke markt

Niet actief op de zakelijke markt

CO2-gecompenseerd gas door het aanplanten van bomen

CO2-gecompenseerd gas door het aanplanten van bomen

Hoge vergoeding voor terugleveren van stroom (12 cent per kWh tot 1500 kWh)

Hoge vergoeding voor terugleveren van stroom (10,5 cent per kWh via het zonnecollectief)

App/energiemanager voor overzicht gebruik

App/energiemanager voor overzicht gebruik

Zelf kiezen voor energiebron

Je kiest zelf je (lokale) energiebron

Winst wordt geïnvesteerd in zon- en windenergie in Nederland

Lage kosten

Ook groene energie op de zakelijke markt

Geen marge op je energieverbruik, maar vaste abonnementskosten


Teruglevering stroom zonnepanelen niet voordelig voor leveranciers boven de 1500kWH

 Investeert veel in elektrisch rijden

Maakt relatief veel gebruik van biomassa.

Online enkele klachten over de overstapperiode, IT systemen en prijsweergave