WAT IS EEN COMPOSTEERBARE VOEDSELVERPAKKING?

Composteerbare Panini Zak

Composteerbare voedselverpakkingen worden gemaakt, weggedaan en afgebroken op een manier dat vriendelijker is voor het milieu dan plastic. Ze zijn gemaakt van plantaardige, gerecyclede materialen die, onder de juiste omstandigheden, snel en veilig afgebroken worden tot compost.

De grootste voordelen voor het milieu zijn dat er minder CO2 nodig is voor het produceren van composteerbare verpakkingen, er minder afval op de vuilnisbelt beland en de bodem voorziet van de nodige voedingsstoffen.

COMPOSTEERBARE VERPAKKINGEN VS. BIOLOGISCH AFBREEKBARE VERPAKKINGEN

Composteerbare verpakkingen zijn vergelijkbaar met biologisch afbreekbare verpakkingen, maar er zijn een paar verschillen. Het extra milieuvoordeel dat composteerbare verpakkingen hebben boven biologisch afbreekbare is dat er gegarandeerd geen gifstoffen vrijkomen bij de afbraak van de materialen.

Composteerbare producten kunnen de bodem voorzien van voedingsstoffen wanneer ze volledig afgebroken zijn. Biologisch afbreekbare producten breken volledig af, maar hoe lang dit duurt, varieert. Gecertificeerde, composteerbare verpakkingen, zoals die van Disposables.bio en Fiesta Green, breken gegarandeerd af onder specifieke omstandigheden – zoals binnen een bepaalde tijd of bij een bepaalde temperatuur.

Alle gecertificeerde, composteerbare producten van Vegware en Fiesta Green worden binnen 12 weken omgezet in voedselrijke compost in een BPI-gecertificeerde, industriële composteerinstallatie.

HOE COMPOSTEER IK MIJN VERPAKKINGEN EN DISPOSABLES?

Grond

Klinkt het u als muziek in de oren om door te composteren uw milieu-imago te verbeteren? Dan wilt u vast wat meer weten over hoe u organisch afval kunt verwijderen zonder het milieu te belasten.

Hoe maakt u uw organisatie circulair?

Circulariteit draait om het inzamelen en het recyclen van consumentenafval. Dit is niet altijd mogelijk, maar het levert wel het hoogste milieurendement op als u manieren vindt om het te realiseren.

U kunt contact opnemen met uw huidige afvalverwerker om te weten te komen of ze ingezameld afval composteren of u kunt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Mogelijk rekenen bedrijven minder voor het inzamelen van composteerbaar afval en kunt u besparen op uw afvalkosten. Omdat 40% van de totale hoeveelheid afval van cafés, restaurants, hotels en Quick Service Restaurants (QSR) bestaat uit etensresten kan dat een grote kostenbesparing opleveren.

TIP: De afvalverwerkingskosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort afval. Typische kosten zijn o.a. de huur van een container, het legen van een container, het afvoeren van afval en afvalstoffenbelasting.

In Europa vertegenwoordigd het European Compost Network (ECN) meer dan 3000 experts en exploitanten die samen de capaciteit hebben om meer dan 30 miljoen ton biologisch afval tot compost te verwerken door de perfecte balans te creëren tussen warmte, microben en vocht.

WIST U DAT 20% van de totaal geproduceerde hoeveelheid voedsel in Europa verloren gaat of weggegooid wordt? 70% van het voedselafval komt van huishoudens, de foodservicebranche en de retailbranche (FUSIONS, 2016).

Ongeveer een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd voor menselijke consumptie gaat verloren of wordt weggegooid. In geïndustrialiseerde landen wordt meer dan 40% van het voedselverlies veroorzaakt door de retailbranche en consumenten.

Hoe scheidt ik mijn afval efficiënt?

Organisch afval wordt geweigerd door gespecialiseerde bedrijven als er plastic en andere niet-organische materialen bij zit. Voor uw keuken en klantomgeving dient u aparte vuilnisbakken te hebben voor organisch afval.

Wat mag er in de gft-bak?

Afval veilig sorteren

 • Al het groente- en fruitafval (gekookt en ongekookt)
 • Oud brood en andere producten gemaakt van bloem of meel
 • Granen en pasta (gekookt en ongekookt)
 • Koffieprut en koffiefilters
 • Eierschalen
 • Vlees en vleesafval (botten, kraakbeen)
 • Vis en visafval (graten, huid)
 • Zuivelresten

Wat mag er niet in de gft-bak?

 • Glas, metaal en plastic verpakkingen
 • Papier en karton
 • Olie en vet
 • Composteerbare verpakkingen en disposables
 • Theezakjes
 • Verpakte voedselproducten die over de datum zijn

Het hangt af van de composteermethode (in een gesloten systeem of in de buitenlucht) of u bepaalde producten wel of niet in uw gft-bak moet doen.