De terugverdientijd van zonnepanelen is nogal verschillend per leverancier. Het is mogelijk dat jij een terugverdientijd krijgt van 9 jaar. Dan adviseren wij wel om een andere leverancier te zoeken. Door te vergelijken kun je profiteren van het beste rendement met een geschikte terugverdientijd op zonnepanelen. Je kunt kosten besparen op materiaal-, installatiekosten en de omvormer door eenvoudig gebruik te maken van onze vergelijker. Daarbij zul je ook kunnen kijken naar garantie van zonnepanelen.

De gemiddelde terugverdientijd van panelen ligt rond de 10 jaar. Deze terugverdientijd kan nog wel gedrukt worden dankzij verschillende subsidies en BTW teruggave. Door deze twee factoren wordt de terugverdientijd van zonnepanelen teruggedrongen naar zo’n 7 jaar. Bereken hier jouw terugverdientijd!

Het rendement van de zonnepanelen wordt steeds lager, doordat de zonnepanelen ouder worden. Dit hangt per paneel af. Dit geldt hetzelfde voor de omvormer. Deze dien je ook nog eens om de 10/12 jaar te vervangen. Mocht je uitgaan van goede factoren, dan kun je aardig wat winst maken.

Dit zijn dus zonnepanelen kosten die je om de 10 jaar kunt verwachten. Uiteraard heeft dit ook negatieve invloed op terugverdientijd zonnepanelen. De omvormer is een factor die veel mensen vaak vergeten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Wees dus niet verrast als je na 10 jaar met een kapotte omvormer zit.

De terugverdientijd van zonnepanelen is redelijk gezakt vergeleken met een aantal jaar geleden. Nu is het de vraag of deze constant gaat blijven of dat ze de terugverdientijd zelfs verder kunnen terugschroeven. Vaak wordt dit wel gedaan aan de hand van subsidies, alleen die zijn er maar weinig momenteel. Hopen dat dit in toekomst gaat veranderen, want dan zal de terugverdientijd van zonnepanelen zeker zakken.

Zonnepanelen zijn een investering en zullen na verloop van tijd wat onderhoud vergen.

Als u bijvoorbeeld nieuwe panelen bijkoopt, een nieuwe omvormer koopt of onderhoud pleegt, dan doet u een nieuwe investering. Toen u btw voor zonnepanelen terugvroeg hebt u het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ ingevuld. Hierin hebt u aangegeven of u wilde meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Hieronder leest u wat die nieuwe investering in uw zonnepanelen betekent.

Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Koop je de zonnepanelen in 2022, dan heb je ze na ongeveer 7 jaar en 10 maanden terugverdiend (bron: Milieu Centraal). Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je op je energierekening, elk jaar opnieuw. Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de btw op zonnepanelen terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot.

Zonnepanelen zijn ook een investering, een EV ook. Je koopt zo’n ding met de aanname dat het zichzelf deels terug betaald. Mochten de verhoudingen te ver uit elkaar liggen is het een mooie kans vanuit de overheid om een subsidie toe te passen (zoals ook onlangs is voorgesteld) alleen heb ik op het financiële vlak helaas weinig kaas gegeten (weet niet uit mijn hoofd hoeveel een degelijk accu pakket kost, hoelang je daarmee met x verbruik door kan gaan etc. Ik redeneer voornamelijk met de gedachte om die bottleneck vrij te spelen.)

Zonnepanelen zijn een mooie investering. Zeker nu de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar is. Wacht niet te lang met de aanschaf, want hoe eerder je ze koopt, hoe eerder je bespaart op je energierekening. We laten zien hoe je kunt berekenen in hoeveel jaar je zonnepanelen kunt terugverdienen en welke factoren van invloed zijn op de terugverdientijd.

Nee, want je krijgt evengoed een teruglever vergoeding. En je kan je grootste verbruikers ook overdag laten draaien,dmv een schakelaar die aangestuurd wordt door je zonne opbrengst. Durf te wedden dat het gros wat hier negatief tegenover zonnepanelen staat er zelf geen heeft. Want iedereen die er heeft weet gewoon dat zonnepanelen een van de betere investeringen zijn geweest de laatste jaren.

Er zijn verschillende belastingvoordelen beschikbaar voor het bezit van zonnepanelen.

Naast het feit dat weersomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat er beschadiging van zonnepanelen optreedt, is het ook mogelijk dat zonnepanelen van het dak afwaaien en andermans bezittingen beschadigen. Het is verstandig hier ook een verzekering voor af te sluiten.

Uiteraard speelt het weer bij zonnepanelen een grote rol. Hoe vaker de zon schijnt, des te meer leveren de zonnepanelen op. Dankzij de salderingsregeling kun je de stoom die je teveel hebt opgewekt terugverkopen aan het energienet. Hierdoor kun je de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkorten.

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld zeven jaar. Er is in 2019 geen landelijke subsidie voor zonnepanelen beschikbaar. Wel zijn er provincies en gemeenten die subsidie op zonnepanelen beschikbaar stellen. Het is afhankelijk van waar jij woont of je hier gebruik van kunt maken. Het is op dit moment wel mogelijk om de btw terug te vragen via de belastingaangifte.

Eenmaal zonnepanelen gelegd, hoeft u er nooit meer naar om te kijken. Helaas werkt het zo niet. Zonnepanelen hebben onderhoud nodig, maar gelukkig niet al te vaak. Ten eerste moet u de zonnepanelen een keer per één of twee jaar (laten) schoonmaken. U kunt zelf aan de slag, maar de kans bestaat dat u de zonnepanelen beschadigd.

Zonnepanelen neem je niet om rijk van te worden. Het ging er altijd om dat je niet duurder uit bent dan zonder zonnepanelen en dat lukt ruimschoots. Als je uitgaat van een levensduur van 25 jaar voor de panelen en 15 jaar voor de omvormer heb je per jaar ongeveer een rendement van 12% bij saldering en ongeveer 7% zonder saldering. Dat is heel veel meer dan op een spaarrekening en iets meer dan het gemiddeld beleggingsresultaat van particulieren.