Wat kost een hybride warmtepomp is een vraag die we veel krijgen. Maar voordat we daarop ingaan, is het handig om even uit te leggen wat een hybride warmtepomp precies is en waarom het een goede investering is voor veel Nederlandse huishoudens. Zeker nu de gasprijs zo hoog is. De besparing op je gasgebruik is ongeveer 40 tot 60 procent.

Een hybride warmtepomp wordt gebruikt om samen met je cv-ketel je woning te verwarmen. Zo bespaar je op je energierekening en spaar je het milieu. De hybride warmtepomp gebruik je om je huis voor een groot deel van het jaar te verwarmen – alleen als het buiten heel koud is (iets boven nul) zal je bestaande cv-ketel bijspringen. De cv-ketel gebruik je ook om je tapwater te verwarmen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Het is dus noodzakelijk om een buitenunit te plaatsen.

Hoe duur is een hybride warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste versie, waarbij je rekening moet houden met een investering van ongeveer € 4.500,- tot € 6.000,- inclusief installatie. Daar kunnen nog eventuele aanpassingen aan de cv-installatie en meterkast bij komen. Voor de aanschaf is het wel mogelijk om een subsidie te krijgen. Voor 2022 is deze verhoogd tot 30% van de investeringskosten tot een bedrag van maximaal € 2.500,-. Naast de subsidie kan je ook een Energiebespaarlening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Dat investeringsbedrag is met de huidige gasprijzen en een besparing van gemiddeld 50% relatief snel terugverdiend, afhankelijk van de woning en gezinssamenstelling. De terugverdientijd is een stuk lager dan die van zonnepanelen.

Wat kost een hybride warmtepomp op mijn adres?

Ben je op zoek naar een scherpe prijs voor je hybride warmtepomp? Dan is het verstandig om de prijzen gratis te vergelijken via een onafhankelijke prijsvergelijker met postcodezoeker zoals Slimster. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt en je direct flink kan beginnen met besparen.

Met Slimster zoeken naar de beste prijs voor een hybride warmtepomp

Terugverdientijd van een hybride warmtepomp

Volgens de Consumentenbond bespaar je met een hybride warmtepomp tussen de € 200,- en € 600,- per jaar. De exacte hoogte hangt natuurlijk af van je huidige gasgebruik. Gebruik je heel weinig gas (minder dan 1.000m3 per jaar)? Dan ligt de terugverdientijd boven de tien jaar (zonder de subsidie mee te rekenen!). Gebruik je veel gas (meer dan 1.000m3 per jaar)? Dan bespaar je al snel € 350,- tot € 600,- euro per jaar en ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. In dit rekenvoorbeeld houden we “normale” gasprijzen aan en niet de exorbitante prijzen sinds de woekerende oorlog in Oekraïne.

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

We begonnen met de vraag wat kost een hybride warmtepomp, maar je vraagt je wellicht ook af of je woning wel geschikt is voor dit verwarmingsysteem. Goede isolatie is natuurlijk heel belangrijk en laagtemperatuurradiatoren zorgen voor het meeste rendement. Hieronder een paar handige tips.

Zorg voor een goede isolatie van jouw woning

De belangrijkste voorwaarde voor een rendabele hybride warmtepomp is een goede isolatie van je woning. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van relatief lage temperaturen. Is de woning slecht geïsoleerd? Dan ontsnapt er te veel warmte waardoor de pomp meer energie nodig heeft om een comfortabel leefklimaat te realiseren.

Jouw woning is goed geïsoleerd zodra deze op z’n minst is voorzien van:

  • Dubbelglas (HR++)
  • Goede vloer-, dak- en spouwisolatie

Een groot voordeel van een beter geïsoleerde woning is, afgezien van het wooncomfort, dat je hoe dan ook een stuk milieuvriendelijker woont. Isolatie is dan ook altijd onze aller- allerbelangrijkste tip voor verduurzaming. Bovendien verhoogt het ook nog eens flink de woningwaarde.

Stem de warmtevraag, het vermogen van de pomp en het warmteafgiftesysteem op elkaar af

Een hybride warmtepomp rendeert het best in combinatie met warmteafgiftesystemen die een groot oppervlak beslaan, zoals vloer- en/of muurverwarming. Bestaande radiatoren zijn vaak niet groot genoeg om voldoende warmte af te geven. Een warmtepomp draait het efficiëntst als de aanvoertemperatuur naar de cv-installatie laag blijft. Veel warmtepompen kunnen een temperatuur halen van maximaal 55 graden. Met een cv-ketel wordt vaak gestookt op een hoger temperatuur tot wel 80 a 90 graden. Een hybride warmtepomp kun je combineren met bestaande radiatoren, maar met lage temperatuur verwarming levert je hybride warmtepomp het hoogste rendement.

Doe de 50 graden test

Is jouw woning voldoende geïsoleerd? Dat kun je zelf gemakkelijk testen door te verwarmen op lage temperatuur. Zet in de herfst of winter de cv-ketel een week lang op 50 graden en ervaar zelf of het comfortabel warm blijft in huis.

Gebruik zonne-energie om het elektriciteitsverbruik op te vangen

Het gasverbruik neemt aanzienlijk af, maar het elektriciteitsverbruik neemt toe. Daarom is het aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met zonne-energie. Hiervoor kan je zonnepanelen aanschaffen of ze huren. We schreven hier al andere blogs over. Lees ook:

Zonnepanelen huren of kopen?

Collectief zonnepanelen inkopen: verstandig of niet?

Btw op zonnepanelen terugvragen

Hoe werkt de warmtepomp?

Als u een warmtepomp wilt kopen, kunt u kiezen tussen een volledig elektrische of hybride warmtepomp. All-Electric is een zelfstandige warmtepomp die het hele jaar door uw woning en tapwater verwarmt. Je hebt geen benzine meer nodig. De hybride variant verwarmt alleen het huis en wordt op koude dagen ondersteund door een cv-ketel.

Welke versie is beschikbaar en hoe werkt het?

Hybride warmtepomp of Lucht water warmtepomp
Hybride lucht/water warmtepompen verwarmen uw woning bijna het hele jaar door. De ketel start alleen op koude dagen (ongeveer 7 graden) of de ketel neemt het volledig over (ongeveer 4 graden). Ook het tapwater wordt verwarmd in de cv-ketel. Het gebruik van een lucht/water hybride warmtepomp reduceert het gasverbruik met 40% en 60%. De lucht/water warmtepomp bestaat uit twee delen, een buitenunit en een binnenunit, die met elkaar verbonden zijn door een met vloeistof gevulde leiding. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. De binnenunit zorgt er vervolgens voor dat deze warmte wordt afgegeven aan het water in de cv-leiding.

Hybride warmtepomp: hoe het werkt

Ventilatie warmtepomp
Ventilatiewarmtepompen zijn kleine warmtepompen die de ventilatielucht van de woning als warmtebron gebruiken. Deze warmtepomp vervangt de kast van het mechanische ventilatiesysteem en kan zowel voor woningverwarming als voor tapwaterverwarming worden gebruikt. De prestatie van de ventilatiewarmtepomp is lager dan die van lucht/water-warmtepompen, omdat deze wordt beperkt door de hoeveelheid beschikbare ventilatielucht. Als de vraag het maximale warmtevermogen overschrijdt, zal de cv-ketel ingrijpen. Ventilatiewarmtepompen kunnen zo’n 40% op het gasverbruik besparen.

All-electirc warmtepomp

Water/water-warmtepompen halen warmte uit de grond via een leidingsysteem gevuld met water, dat meestal is behandeld met antivries. Dit type warmtepomp geeft een goed rendement omdat de temperatuur van de grond redelijk constant is, maar is duur in aanschaf omdat er gaten in de grond moeten worden geboord. Een water/water warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, verwarmt het hele jaar door zowel huis- als tapwater. In de zomer kan het systeem niet alleen warmte, maar ook koude lucht uit de grond halen, waardoor de woning kan afkoelen. Water/water warmtepompen bestaan ​​uit binnenunits gecombineerd met interne of externe boilers

Lucht water warmtepomp
De volledig elektrische lucht/water-warmtepomp werkt net als de hybride versie, behalve dat hij het hele jaar door het huis verwarmt en ook het tapwater verwarmt. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en de aangesloten binnenunit geeft warmte af aan het water en tapwater in de cv-leiding. Buitenunits zijn veel groter dan hybride warmtepompen en binnenunits worden vaak gecombineerd met interne of externe ketels. In de zomer kunt u uw huis koelen door het gedrag van het systeem om te keren. In plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om het huis te verwarmen, haal je de warmte uit het huis om het af te koelen en naar buiten te laten gaan. Het kost het benodigde vermogen.

Lucht/lucht warmtepomp
Lucht/lucht warmtepompen worden doorgaans gebruikt voor het lokaal verwarmen van ruimtes. De buitenunit van de warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en de binnenunit blaast deze de ruimte in om deze tot een hoge temperatuur te verwarmen. Naast verwarming kan de pomp ook gekoeld worden en gebruikt worden als airconditioning. Lucht/water warmtepompen zijn puur elektrisch en niet erg energiezuinig, maar ze zijn efficiënt als er direct warmte nodig is. Dit type warmtepomp kan geen tapwater verwarmen.