Kosteloos een openbaar laadpunt aanvragen bij je gemeente
Een elektrische auto moet je wel op kunnen laden. Het kan zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor de aanschaf en aanleg van een laadpunt, maar het kan ook zijn dat je gemeente dit voor je doet. We leggen je uit hoe je een openbare laadpaal kunt aanvragen.

De meeste -helaas niet alle- gemeenten in Nederland bieden de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen. Dat is geen privé plek waar alleen jij kunt parkeren en laden, maar een openbare paal voor publiek gebruik. Voor de aanvraag of aanleg hoef je als bewoner niet te betalen, maar de gemeente stelt wel voorwaarden.
Zo kies je een eigen laadpaal voor thuis
Alleen wanneer je zelf geen laadpaal kunt plaatsen
De exacte voorwaarden verschillen per gemeente, maar de belangrijkste is overal hetzelfde: Je hebt niet de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren en een laadpaal te plaatsen. Een parkeergarage bij of onder een appartementencomplex wordt veelal gezien als (mogelijkheid tot) eigen parkeergelegenheid, ook als je daarvoor maandelijks extra voor moet betalen. In grote steden geldt doorgaans dat je alleen een laadpaal in de openbare ruimte kunt aanvragen als je ook in aanmerking komt voor een parkeervergunning. In andere gevallen ben je dus zelf verantwoordelijk voor plaatsing van je eigen laadpaal.
Eisen aan de auto
Verder stellen gemeenten vaak eisen aan de auto. Bij sommige gemeenten kun je alleen een laadpunt aanvragen voor een volledig elektrische auto, anderen hanteren een minimale actieradius en/of een minimale accucapaciteit. In sommige gemeente kun je niet alleen als bewoner een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen, maar ook als je er werkt. Controleer ook of het mogelijk is de aanvraag in te dienen als je de auto nog niet op je naam staat, maar je al wel een koop- of leasecontract hebt getekend. Tussen aanvraag en plaatsing van de laadpaal kan zomaar vier tot zes maanden zitten.
Bestaand aanbod
Verder zal de gemeente kijken naar het al beschikbare palen bij jou in de buurt. Vaak wordt gekeken of er al laadpalen staan binnen een cirkel van 200 of 300 meter. Als die er niet zijn, of als deze wel aanwezig zijn, maar een groot deel van de tijd al bezet zijn, dan kan de gemeente jouw aanvraag voor een laadpaal goedkeuren. Vervolgens zal de gemeente de plaatsing en exploitatie van de laadpaal uitbesteden aan een marktpartij. Je betaalt dan ook commerciële laadtarieven die hoger zijn dan de laadkosten die je zou hebben met een eigen laadpaal. Voor die eigen laadpaal kan je natuurlijk ook nog eens zelf je energie opwekken met zonnepanelen!

Laadpaal aanvragen
Om een openbare laadpaal aan te vragen begin je bij de website van je gemeente. Bijna alle gemeenten hebben een pagina waarop uitgelegd staat hoe je een laadpaal kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Het aanvraagproces zelf is doorgaans uitbesteed aan een marktpartij of organisatie, zoals Vattenvall, openbaarladen.nl of MRA-Elektrisch. Op laadpaalnodig.nl vraag je eenvoudig een laadpaal aan in jouw gemeente of helpen ze je op weg wanneer je gemeente nog niet is aangesloten.
Voor- en nadelen
Het is natuurlijk prettig dat je kosteloos een laadpaal kunt aanvragen bij de gemeente en dat ook het beheer niet voor jouw rekening komt, maar daarmee hebben we het belangrijkste voordelen ook wel benoemd. Er kleven namelijk ook nadelen aan. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:
+ Kosteloos aanvragen
+ Geen kosten voor plaatsing en beheer
– Maandenlange procedure
– Laden tegen hoger commercieel tarief
– Geen privéplek, dus paal kan bezet zijn
– Paal kan enkele straten verderop geplaatst worden
– Aanvraag is geen garantie voor plaatsen van paal
Bekijk openbare laadpunten op de kaart
Offertes vergelijken
Eerst offertes vergelijken? Vraag ze vrijblijvend op via Offertevergelijker.nl.
0 Comments